Ai in plan sa construiesti locuinta visurilor tale? Daca ai bugetul stabilit si stii si cum vrei sa arate, ai progresat mai mult decat alte persoane care doar isi doresc o locuinta. Si totusi, vine intrebarea: ce materiale de constructii sa alegi?
Ei bine, s-ar putea sa te simti coplesit de multitudinea de materiale existente pe piata, deci alegerea aceluia potrivit este o sarcina complexa si chiar stresanta. Trebuie sa iei in considerare mai multe criterii, printre care: costul, rezistenta structurala, durabilitatea in timp, logistica etc.
Ce trebuie sa iti doresti de la un material de constructii?
Spre exemplu, firmele de constructii spre exemplu, spun ca materialele de constructie folosite pentru realizarea structurii locuintei sunt relativ ieftine. Practic, ele sunt baza pe care finisajele scumpe trebuie sa stea. Masa cladirii si manopera sunt cea mai ieftina parte a proiectului, poate chiar mai ieftina decat a costat terenul.
Iata cele 5 materiale care nu trebuie sa lipseasca din constructia unei locuinte:
- Fierul beton – este esential pentru turnarea fundatiei, a stalpilor de sustinere si a placii de beton. Se recomanda fierul beton sau otelul beton (PC sau OB);
- Nisipul si pietrisul;
- Cimentul – este recomandat sa alegi un ciment de cea mai buna calitate, care sa nu crape de-a lungul timpului;
- Caramida sau BCA – aici depinde de temperatura medie anuala a locului unde va fi amplasata casa, dar si de preferintele tale.
- Lemnul – este necesar pentru turnarea stalpilor de sustinere si a placii de beton (aici intra grinzi, lanti, scanduri, dulapi etc.).
Cum nu trebuie sa fie un material de constructii?
Prima caracteristica, prea scump. Un material de constructie prea scump inseamna ca aproape nimeni nu va construi cu el. Nu inseamna, neaparat, ca este mai bun, cateodata produsele scumpe nu sunt chiar atat de bune, desi o zicala romaneasca spune ca “suntem prea saraci sa cumparam lucruri ieftine”.
Greu de manipulat
Cu cat un material de constructie este mai greu de manipulat, cu atat calitatea constructiei va scadea, pentru ca efortul depus de muncitori la manevreabilitate va creste considerabil.
Materialele nu sunt rezistente la foc
Lemnul spre exemplu, este un conductor de caldura, de aceea se recomanda sa se foloseasca cat mai putin in constructie. La fel se intampla si in cazul izolatiei cu polistiren – un polistiren de calitate inferioara, care nu este ignifug, se va aprinde precum o torta, fapt ce poate duce la incendii devastatoare.