Lumea nu a fost niciodata mai obsedata de cafea. Fie ca este vorba de o ceasca de cafea neagra pentru a te incalzi dimineata, un espresso facut la masina la pranz, un cappuccino dupa-amiaza sau un smoothie delicios, cafeaua poate fi servita acasa, la munca, in parc pe o banca…. Cert este un singur lucru: o astfel de cantitate de cafea nu a mai fost consumata nicicand inainte. Daca in 1991, consumul mondial de cafea era de aproximativ 90 de milioane de saci de 60 kg, potrivit Organizatiei Internationale a Cafelei (OIC), astazi se consuma peste 160 de milioane de saci.
Iata cateva curiozitati pe care cu siguranta nu le stiai despre cafea.
Cafeaua este o cireasa – Ceea ce infuzam este samanta prajita a unui fruct, care se numeste cireasa de cafea. Boabele infuzate sunt de fapt semintele prajite ale acestui fruct. Conform Asociatiei Nationale a Cafelei din SUA (NCA), exista o singura seminta ovala, afina, in aproximativ 5% din cafeaua din intreaga lume. Este cunoscut si in spaniola ca caracolillo („mic melc”).
Unii oameni mananca cafeaua – Oamenii beau cafea de mult timp, dar unii au preferat sa o manance. Cafeaua nu a fost intotdeauna o bautura: unele companii folosesc chiar cirese de cafea irosite pentru a face faina. Aceasta poate fi utilizata apoi in briose, paine, ciocolata, sosuri etc., dar nu are gust de cafea: in functie de soiul de struguri, faina de cafea exprima in general note florale, de citrice sau fructe prajite.
Cafeaua care reiese din fecalele animalelor poate fi foarte scumpa – Kopi luwak este una dintre cele mai scumpe cafele din lume, dar se confrunta cu o concurenta rigida dintr-un nou produs partial digerat de elefanti. Kopi luwak este o cafea facuta din fecalele unei pisici de palmier indoneziene numita civet. Ciresele de cafea fermenteaza cand trec prin intestinele pisicilor, dupa care sunt colectate si vandute. O punga de 500 de grame din aceste cirese poate ajunge la 700 de dolari in magazinele de lux care practica vanzarea cu amanuntul. Insa astazi aceasta cafea se confrunta cu o concurenta dura prin ceea ce se numeste Cafea de Fildes Negru, obtinuta din cirese de cafea culese manual, excretate de elefantii din Thailanda. Black Ivory a fost inventat de un canadian, Blake Dinkin, iar o punga mica de 35 de grame este vanduta in Statele Unite pentru aproximativ 85 de dolari.
Cafeaua este sanatoasa… – Cafeaua este bogata in antioxidanti, care impiedica celulele umane sa fie oxidate de toxine, substante chimice si inflamatii. Un studiu publicat in Annals of Internal Medicine a sugerat ca consumul a trei cani de cafea pe zi reduce riscul de deces din mai multe boli cheie, inclusiv boli de inima. Pentru realizarea studiului s-a uurmarit peste 500.000 de oameni din zece tari europene timp de mai bine de 16 ani. Alte studii au analizat daca se poate reduce riscul aparitiei diabetului de tip 2 si combaterea bolilor neurodegenerative, precum dementa si boala Alzheimer cu ajutorul cafelei. Inca nu s-a ajuns la o serie de concluzii, pentru ca sunt necesare mai multe studii in aceste domenii. Cert este ca continutul de cafeina al cafelei este, de asemenea, o modalitate de a creste nivelul de energie al oamenilor si de a creste performanta atletica.